Tagszervezetek

Tiszta Égbolt Bajtársi Egyesület

2018
Március
25
10:58
Alapszabály módosítás!

                                                                                                               .számú példány

 

A TISZTA  ÉGBOLT  BAJTÁRSI  EGYESÜLET

ALAPSZABÁLYA

I.

 Az Egyesület neve, székhelye, tisztségviselői adatai

1. Az Egyesület  civil szervezet neve:   Tiszta Égbolt Bajtársi Egyesület

                                                               (továbbiakban Egyesület)
2. Az Egyesület rövidített neve:            Tiszta Égbolt Egyesület TÉBE
3 .Az Egyesület székhelye:                   Stefánia-palota  Honvéd Kulturális Központ
                                                               1143 Budapest, Stefánia út 34-36.
4. Az Egyesület bélyegző lenyomata:    Tiszta Égbolt Bajtársi Egyesület
                                                               1143 Budapest, Stefánia út 34.
                                                                Adószám:18199813-1-42

kör alakú, a kettős körön belül TISZTA ÉGBOLT BAJTÁRSI EGYESÜLET felirat  és az Egyesület alapításának évszáma: 2001,   a belső körön belül Budapest 1143 Stefánia út 34-36.

                       

   5.  Az Egyesület logója: kör alakú, a nemzeti színű kerettel övezett középső, kék és zöld  színű mezőben a légierő haderőnem fegyvernemeit szimbolizáló repülőgép, légvédelmi   rakéta és radar, a külső köríven TISZTA ÉGBOLT BAJTÁRSI EGYESÜLET felirat, az alapítás évszámával.

   6. A Tiszta Égbolt Bajtársi Egyesület jogi személy. Az Egyesület működése felett a törvényességi felügyeletet a   Fővárosi Törvényszék gyakorolja. Az Egyesület adózással kapcsolatos ellenőrzését a  székhely szerint illetékes adóhatóság, az esetleges költségvetési támogatás biztosítása esetében a folyósított összegek  felhasználásának ellenőrzését az Állami Számvevőszék   látja el.

7. Az Egyesület első vezető tisztségviselője az Egyesület elnöke.

Az Egyesület további vezető tisztségviselőinek személyes  adatait jelen Alapszabály 1.számú melléklete tartalmazza.  

7.1.  Elnök:    Tóth Sándor   Gábor

(szül: Győr, 1949. október 31., an: Polgár Mária, lakcíme:  1118. Budapest      Schweidel u.12. fsz.1.)

7.2.  Alelnök:  Pantyi György                     1106.  Budapest Gyakorló u.17.I/9

7.3.  Titkár:    Czigler Zsuzsanna         1148. Budapest Adria sétány 1/C fsz.1.                                     7.4.  Gazdálkodási feladatokért felelős elnökségi tag:

                        Venicz Lászlóné                1024. Budapest    Káplár u.2/D.I/4.
7.5.  Hagyományápolásért, szociális és kegyeleti ügyekért felelős elnökségi tag:
                        Takácsné Balogh Mária   1147. Budapest  Telepes u.71

7.6.  Programok , rendezvények szervezéséért felelős elnökségi tag:
                        Szegedi Lajos,                   1113. Budapest  Ibrahim u.9.II.lh.fsz.3.

 8. Felügyelőbizottság tagjai:

 8.1. Elnök: Csomós Lajos,1102 Budapest Harmat u.2.II/1.
 8.2. Tag:    Bali József, 1025 Budapest Barlang u.18-20.C.ép.2.
 8.3. Tag:    Németh Károlyné, 1118 Budapest Brassó u.169-179/F.I/1.

 9.Az Egyesület működési területe: területi, Budapest és környéke

 

II.

Az Egyesület célkitűzése és tevékenysége

Az Egyesület az önkéntesség, a hagyományok ápolása és a segíteni akarás elvén működő demokratikus szervezet. Magyarország Alaptörvényébe, más jogszabályokba, illetve az Egyesület Alapszabályába ütköző, a tagok jogos érdekeit sértő vagy veszélyeztető tevékenységet nem folytat. Az Egyesület közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független, azoknak anyagi támogatást nem nyújt .

1.Az Egyesület célkitűzése:

A tagság igényeihez igazodó, a szabadidő hasznos eltöltését, a tagok általános és honvédelmi ismereteinek felújítását,  fejlesztését  segítő,  közösségi élményt nyújtó programok szervezésével hozzájárulni  a katonai hagyományok  ápolásához, a katonanemzedékek összetartozásának erősítéséhez,  a tagság  időskori életminőségének  javításához és mindezek által   a személyes és az Egyesület más honvédelmi és civil szervezetekkel kialakított kapcsolatainak erősítéséhez, ápolásához. elmélyítéséhez.

2. Az Egyesület tevékenysége:

2.1. A tevékenységek köre a tagság igényei szerint átfogja  az ismeretterjesztő előadásoktól kezdve, a csapatlátogatásokon, csoportos színház vagy múzeumlátogatásokon, egyéb közösségi rendezvényeken, kirándulásokon és üdüléseken át a vetélkedőket, tanfolyamokat, más nyugdíjas szervezetek rendezvényein való részvételt és hasonló programokat.

 2.2. Segítségnyújtás az időskori gondok megoldásában, az egészségmegőrzésben, gyógyító-egészségügyi rehabilitációs lehetőségek feltárásában és közreadásában, szükség esetén a tagokat bármilyen jogcímen megillető járandóságok érvényesítésében, szociálisan rászoruló tagok anyagi támogatásában, elhunyt tagtársaink végső búcsúztatásának megszervezésében.

2.3. A honvédelem ügyének támogatása, a katonai hagyományok ápolása, a légvédelmi fegyvernemek alakulataihoz kötődő tárgyi emlékek felkutatása és megjelölése.

2.4. Kapcsolattartás a honvédségi szervekkel és szervezetekkel.

2.5. Ünnepi megemlékezések szervezése a légvédelmi fegyvernemek egykori és a Magyar Honvédség Légierő haderőnem alakulatainak évfordulóin.

2.6. Kapcsolattartás a honvédelem ügyét képviselő nyugdíjas szervezetekkel, elsősorban a Budapesti Nyugállományúak Klubja Repülő- és Légvédelmi Tagozatával, valamint az Egyesület célkitűzéseinek megvalósítását elősegítő hazai és külföldi civil szervezetekkel.

2.7.Az egyesület tevékenységének megörökítése és archiválása, kiadványok szerkesztése, megjelentetése és terjesztése.

III.

Az egyesületi tagsággal kapcsolatos meghatározások

Az Egyesület tagja lehet az 1. pontban részletezettek  szerinti  természetes személy, aki elfogadja az Egyesület célkitűzéseit, vállalja az Alapszabály alapján az Egyesület tagjait terhelő kötelezettségek teljesítését.

1.  Az Egyesület tagjai lehetnek:

1.1. Rendes tag :

1.1.1. A Magyar Honvédség (beleértve a jogelőd szervezetet is) repülő, légvédelmi, és az ezeket biztosító alakulatoktól nyugállományba helyezettek, közvetlen hozzátartozóik (feleség, férj, élettárs), valamint a hivatásos, szerződéses és polgári alkalmazottként, továbbá a nyugállományúként elhunytak özvegyei.

1.1.2. A Honvédelmi Minisztérium, a MH Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő haderőnem állománya Magyar Honvédség és a honvédelmi miniszter irányítása alá tartozó háttérintézmények légvédelmi és repülő fegyvernemekhez kötődő tagjai, valamint családtagjaik.

1.1.3. Minden olyan természetes személy, aki valamikor a repülő-, légvédelmi-, és rádiótechnikai fegyvernemeknél, illetőleg ezek felettes szervezeteinél légvédelmi és repülő fegyvernemekhez kötődő beosztásban szolgáltak vagy polgári alkalmazotti beosztást láttak el.

1.2.Pártoló tag:

1.2.1.A pártoló tag lehet bármely természetes személy, aki  nem törekszik rendes tagságra, de vállalja, hogy segíti az Egyesületet céljainak megvalósításában. Ezt erkölcsi támogatás formájában teszi, valamint teljesíti az önként vállalt anyagi hozzájárulást .

1.2.2. Költségvetési szerv az egyesület pártoló tagja nem lehet.

1.3.Tiszteletbeli tag:

1.3.1. Az Egyesület elnöksége által felkért, a tevékenysége és munkássága által a tagság által elismert  olyan  személyiség, aki elfogadja az Alapszabályban foglalt célkitűzéseket és elismertsége révén erkölcsi támogatást, nagyobb láthatóságot biztosít az egyesületnek.

2. A tagfelvétel rendje:

2.1. A z Egyesület elnöksége  a rendes tagot, miután írásbeli nyilatkozata alapján meggyőződött  arról, hogy a belépni szándékozó az  Alapszabály értelmében jogosult a tagságra, nyilvántartásba veszi és dönt felvételéről. Ezt a következő közgyűlésen be kell jelenteni.

2.1. A rendes tag tagsági viszonya a belépési nyilatkozat elfogadásával keletkezik.

2.1.1. A belépési nyilatkozatot az elnökséghez kell benyújtani, amely szerv a kérelem beérkezésétől számított 30 napon belül, határoz a tagfelvételről. Határozatát annak meghozatalát követően 8 napon belül írásban foglaltan, igazolt módon kell megküldeni a kérelmező számára. A tagfelvételi kérelem elutasítása esetén jogorvoslatnak helye nincs. A tag felvételét a következő közgyűlésen be kell jelenteni.  

2.2. Pártoló tagsági viszony  az elnökséggel kötött írásbeli megállapodás alapján, határozott vagy határozatlan időre jöhet létre.

2.2.1. A pártoló tagsági felvétel eljárás rendje megeszezik a 2. 1.1. pontban leírtakkal.. Ezt a  Az új  támogatási megállapodás  létrejöttét  következő közgyűlésen be kell jelenteni.

 2.3. A tiszteletbeli tagságra az elnökség  tesz javaslatot a jelöltre , kéri fel a jelöltet és az Egyesület közgyűlése dönt a tagságról és az elnökség a közgyűlés felhatalmazása alapján kéri fel a jelöltet a választja meg a tagságra.

2.3.1.  A tiszteletbeli tagság a felkérés elfogadásával keletkezik.

3. A tagsági viszony megszűnik:megszűnése

3.1. Rendes tagok esetében

3.1.1. Kilépéssel, amennyiben a tag az elnöknek benyújtott írásban nyilatkozik kilépési szándékáról. A tagsági viszony a kilépésről szóló nyilatkozat egyesület általi átvételének napján  szűnik meg.

3.1.2. Kizárással, amennyiben a tag az Alapszabály előírásait, a közgyűlés határozatait, illetve a közösségi élet szabályait súlyosan vagy ismételten megszegi az Egyesület Elnöksége, vagy  bármely tagja kezdeményezheti kizárását. A kizáró határozatot az Elnökség  közgyűlés az érintett meghallgatását és kivizsgálást követően hozza egyszerű szótöbbséggel. A tag kizárását kimondó határozatot írásba kell foglalni és indokolással kell ellátni; az indokolásnak tartalmaznia kell a kizárás alapjául szolgáló tényeket és bizonyítékokat. Az Elnökségi  közgyűlési határozat ellen fellebbezésnek helye nincs.

3.1.3. A tagsági viszony Egyesület általi felmondásával, ha a rendes tag  az alapszabályban  rögzített határidőig több mint egy éve nem  fizet tagdíjat, és tagdíjfizetési kötelezettségének az elnökség által előzetes, igazolható módon megtett írásbeli felhívása, továbbá a következményekre történő egyidejű figyelmeztetése ellenére a megadott határidőig a tárgyév december 31-ig sem tesz eleget. Az eljárás döntés az Elnökség  közgyűlés hatáskörébe tartozik, a felmondást elrendelő határozatot az elnökségnek írásban közölni kell a taggal, ezzel tagsága 30 napos határidővel az egyesületben megszűnik. A közgyűlési határozat ellen fellebbezésnek helye nincs.

3.1.4.Törléssel, az egyesület jogutód nélküli megszűnése esetén.

3.1.5. A tag halála esetén.

3.2. Pártoló tag esetében

3.2.1. A  pártoló tagság a pártoló tag és az elnökséggel között  létrejött határozott  időre szóló  írásbeli megállapodás lejártával,  vagy határozatlan időre szóló megállapodás esetén a  tag által írásban történő felmondással, a  tiszteletbeli tagság írásban történő bejelentéssel szűnik meg.

3.3. Tiszteletbeli tag esetében

3.3.1. A tiszteletbeli tagság a tag halálával, vagy a tagságról történő lemondás írásban  történő bejelentésével, illetve a tiszteletbeli tagságra történő méltatlanná válás esetén a tagság közgyűlés általi visszavonásával szűnik meg.   

 3.4.  A 3.1.,  3.2. pontok szerint megszűnt tagviszony esetében az egyén újabb tagfelvételi kérelmet legkorábban 2 év elteltével nyújtató be.                           

IV.

A tagok jogai és kötelezettségei
1.A  tag jogai:

1.1. Részt vehet az Egyesület közgyűlésén, ott felszólalhat, kérdéseket tehet fel.

1.2. Igénybe veheti az Egyesület által nyújtott szolgáltatásokat, kedvezményeket,  részt vehet tevékenységében és rendezvényein.  Az egyesület tagja nem jogosult az egyesület által nyújtott kedvezmények igénybevételére mindaddig,  amíg  az egyesülettel szembeni  tagdíjfizetési, illetve pártoló tagi  felajánlási kötelezettségét nem teljesíti.

1.3. Az Egyesület tevékenységét érintő kérdésekben jogosult javaslattételre és
 kezdeményezésre, továbbá javaslatot tehet a közgyűlés napirendjére, véleményt nyilváníthat a napirendi pontokban megtárgyalandó kérdésekben.

1.4. Segítséget kérhet érdeksérelmeinek, problémáinak megoldásához.

1.5. A rendes tag a közgyűlésen szavazati joggal rendelkezik, és ha a törvényben foglalt feltételeknek eleget tesz bármely tisztségre jelölhető és választható.

1.6. A tiszteletbeli és pártoló tagok a közgyűlésen tanácskozási, javaslattételi joggal rendelkeznek, szavazati, választási és választhatósági jog nem illeti őket.

1.7. Az Egyesület szervei által hozott jog-, vagy alapszabálysértő határozat megsemmisítése iránt bármely vezető tisztségviselő, felügyelőbizottsági tag, valamint  rendes tag – a határozat tudomására jutásáról számított harminc napos jogvesztő határidőben – pert indíthat. A perindítás a határozat végrehajtását nem gátolja, a bíróság azonban indokolt esetben – a tag kérelmére – a határozat végrehajtását felfüggesztheti. A per a Fővárosi Törvényszék hatáskörébe tartozik.

1.8. A tag jogait személyesen gyakorolhatja, de akadályoztatása esetén két tanú által is aláírt írásbeli meghatalmazással tagsági jogait képviselőn keresztül is gyakorolhatja.

2. A tag kötelességei:

2.1. Az Alapszabályba foglalt rendelkezések betartása.

2.2. A közgyűlés és az elnökség határozatainak betartása.

2.3. A közösségi élet követelményeinek betartása, a bajtársi szellem ápolása.

2.4. A Magyar Honvédség tekintélyének védelme.

2.5. Tagdíjfizetési kötelezettség csak a rendes tagokat terheli, akiknek azt minden év március 31-ig kell megfizetni. A tagsági díj befizetése a közgyűlésen, rendezvényeken, az irodai nyitva tartás idején készpénzben, befizetési bizonylat ellenében, vagy az Egyesület számlájára történő átutalással történhet. A módosítás időpontjában érvényes tagsági díj évi 1000 Ft .

2.5. Az Egyesület tagja nem veszélyeztetheti az Egyesület céljainak megvalósítását és az egyesület tevékenységét

2.6. Köteles a személyes adatait, lakcímét azok megváltozását követő 8 napon belül az elnökségnek bejelenteni.

2.7. Köteles a tagdíjat annak esedékességéig megfizetni.

V.

A tagdíj

1.  A tagdíj az egyesülethez való tartozás anyagi formában történő kifejezése, az egyesület fenntarthatóságának és működésének szükséges része.    

2. Tagdíjfizetési kötelezettség csak a rendes tagokat terheli, akiknek azt legkésőbb minden év a tárgyév május 31-ig március 31-ig egy összegben kell megfizetni. A tagsági díj befizetése a közgyűlésen, rendezvényeken, az irodai nyitva tartás idején készpénzben, befizetési bizonylat ellenében, vagy az Egyesület számlájára történő banki átutalással történhet.

3. Az éves tagdíj összegének meghatározása a közgyűlés jogköre. A módosítás időpontjában érvényes tagsági díj évi 1000 Ft .

VI.

 Az Egyesület szervetezeti-,és  működési alapelvei

1. Közgyűlés

1.1. Általános meghatározások:

1.1.1. Az  Egyesület döntéshozó szerve a közgyűlés, a tagok összessége, amelyet szükség szerint, de évenként legalább egyszer össze kell hívni. A közgyűlést az elnökség hívja össze, a közgyűlés napját 30 15 nappal megelőzően, igazolható módon megküldött meghívóval, az Egyesület nevének, székhelyének valamint a napirend, az időpont és a helyszín megjelölésével. A közgyűlés a székhelyen kívül, más helyszínen is megtartható.

1.1.2. A meghívónak az általános tartalmi elemeken kívül tartalmaznia kell határozatképtelenség esetén a megismételt közgyűlés időpontját, helyét és az arra történő felhívást, hogy a megismételt közgyűlés az eredeti napirendi pontok tekintetében a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes lesz.

1.1.3. A napirendet a meghívóban olyan részletességgel kell feltüntetni, hogy  a szavazásra jogosultak a közgyűlés napirendi pontjaival kapcsolatos álláspontjukat kialakíthassák.

1.1.4. A közgyűlési meghívó kézbesítésétől vagy közzétételétől számított 7 3napon  belül a tagok és az egyesület szervei a közgyűlést összehívó szervtől Elnökségtől vagy személytől a napirend kiegészítését kérhetik, a kiegészítés indokolásával. A napirend kiegészítésének tárgyában a közgyűlést összehívó szerv Elnökség vagy személy jogosult dönteni. Amennyiben a közgyűlést összehívó szerv Elnökség vagy személy  a napirend kiegészítését elfogadja, a döntést követő 7  2 napon belül a kiegészített napirendet igazolható módon ismét meg kell küldeni a tagoknak. Ha a napirend kiegészítése iránti kérelemről az Elnökség közgyűlést összehívó szerv vagy személy nem dönt, vagy azt elutasítja, a közgyűlés a napirend elfogadásáról szóló határozat meghozatalát megelőzően külön dönt a napirend kiegészítésének tárgyában.

1.1.5. A közgyűlés csak a szabályszerűen közölt napirenden szereplő  kérdésben hozhat határozatot, kivéve, ha valamennyi szavazásra jogosult jelen van és a napirenden nem szereplő kérdés megtárgyalásához egyhangúlag hozzájárul.

1.1.6. A  közgyűlés megkezdése előtt vizsgálni kell a közgyűlés határozatképességét. A közgyűlés akkor határozatképes, ha azon szavazásra jogosultak több mint fele jelen van. Ha a közgyűlés nem határozatképes, a közgyűlés az  változatlan napirenddel, az eredetileg meghirdetett időponthoz képest új időpontban  megtartható, ha az akár ugyanarra  napra újra összehívhatja. Ennek lehetőségére a meghívóban feltüntetésre került.  kell hívni a tagok figyelme.  A megismételt közgyűlés a jelenlevők számától függetlenül határozatképes.

1.1.7.A közgyűlésen levezető elnököt, jegyzőkönyvvezetőt és a jegyzőkönyvet hitelesítő  két tagot, valamint szavazatszámláló bizottságot kell választani.

1.1.8.  A közgyűlésről jegyzőkönyvet kell vezetni, melyet a közgyűlés levezető elnöke, a jegyzőkönyvet vezető, valamint két hitelesítő tag aláírásával hitelesít. A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell a közgyűlésen elfogadott határozatok pontos szövegét.

1.1.9.A közgyűlés nem nyilvános, azon a tagokon kívül, csak az elnökség által meghívottak vehetnek részt.

1.2.  A közgyűlést össze kell hívni:

1 2.1. ha az Egyesület vagyona az esedékes tartozást nem fedezi;

1 2.2. ha az Egyesület várhatóan nem lesz képes a tartozásokat esedékességkor teljesíteni;

1 2.3. ha az Egyesület céljainak elérése veszélybe került;

1. 2.4. ha az Egyesület  szavazásra jogosult tagjainak legalább egytizede az ok és cél megjelölésével kéri.

1.3.  A közgyűlés határozathozatala

1.3.1. A közgyűlés a határozatait az alábbi esetek kivételével, a jelenlévő rendes tagok szótöbbségével, nyílt szavazással hozza:

            1.3.1.1. Levezető elnököt, a jegyzőkönyvvezetőt, a jegyzőkönyv hitelesítőket és a szavazatszámlálókat a jelenlévő rendes tagok szótöbbségével, nyílt szavazással  kell megválasztásakor. ani.

            1.3.1.2. Az éves beszámoló, az éves pénzügyi helyzetről szóló beszámoló, valamint a következő év rendezvény és munkatervének és pénzügyi tervének és a tagdíj mértékének elfogadásakor.

            1.3.1.3.Minden más esetben, amikor a törvény, vagy az alapszabály máképp nem rendelkezik. 

1.3.2. Az elnökség és a felügyelő bizottság tagjainak megválasztásához, visszahívásához az összes tag több mint felének megjelenése és a jelenlévő tagok titkos szavazással,  egyszerű szótöbbséggel hozott döntése szükséges. Az elnökség tagját csak akkor lehet visszahívni, ha az új tagot, megnevezése után megválasztják. A két kérdésről egyszerre kell határozni.

1.3.3. Az Egyesület alapszabályának módosításához, az Egyesület más egyesülettel való egyesüléséhez,  szétválásához  a szavazati joggal rendelkező tagok több mint felének megjelenése és a jelenlévő tagok háromnegyedes szótöbbsége szükséges.

1.3.4. Az Egyesület más egyesülettel való egyesüléséről, szétválásáról csak akkor határozhat, ha azon a szavazati joggal rendelkező tagok több mint a fele részt vesz

 1.3.4 Az Egyesület céljainak módosításához és az egyesület megszűnéséről hez szóló közgyűlési döntéshez  a szavazati joggal rendelkező tagok háromnegyedes szótöbbségével hozott határozata szükséges.

1 3.5. A tagok 20 %-ának indítványára egyes esetekben írásban, titkosan kell szavazni.

1.3.6. A határozathozatal során nem szavazhat az a személy:

            1.3.6.1.  Akit a határozat kötelezettség vagy felelősség alól mentesít vagy az                                            egyesület terhére másfajta előnyben részesít;

             1.3.6.2.  Akivel a határozat szerint szerződést kell kötni;

             1.3.6.3.  Aki ellen a határozat alapján pert kell indítani;

             1.3.6.4. Akinek olyan hozzátartozója érdekelt a döntésben, aki az egyesületnek   nem                             tagja;

             1.3.6.5.  Aki a döntésben érdekelt más szervezettel többségi befolyáson alapuló                                     kapcsolatban áll;

             1.3.6.6.  Aki egyébként személyesen érdekelt a döntésben.

1.3.8. A határozatképességet minden határozat meghozatalánál vizsgálni kell.       Ha egy tag valamely ügyben nem szavazhat, őt az adott határozat        meghozatalánál a határozatképesség megállapítása során figyelmen kívül kell             hagyni.
 

1.4. Közgyűlési határozathozatal ülés megtartása nélkül:

1.4.1.  Az elnökség a határozattervezet elektronikus úton, és/vagy papír alapon történő megküldésével kezdeményezheti a határozathozatalt. A tervezet kézhezvételét követő 10 8 napon belül kell a szavazatot az elnökségnek megküldeni. A határozathozatali eljárás akkor eredményes, ha legalább annyi szavazatot megküldenek a tagok, amennyi az adott kérdésben ülés megtartása esetén szükséges lenne a határozatképességhez. Ha bármely szavazati joggal rendelkező tag az ülés megtartását kívánja, a közgyűlést az elnökségnek össze kell hívnia.

1.4.2    A szavazásra megszabott határidő utolsó napját követő három napon belül, vagy ha valamennyi szavazat ezt megelőzően beérkezik, az utolsó szavazat  beérkezését követő három napon belül az elnökség jegyzőkönyv felvételével megállapítja a szavazás eredményét és az eredmény alapján meghozott határozatról újabb három napon belül tájékoztatja az Egyesület tagságát. A jegyzőkönyvet az elnökség tagjai írják alá.

1.4.3   A határozathozatal napja a szavazási határidő utolsó napja, ha pedig valamennyi szavazat korábban beérkezik, akkor az utolsó szavazat beérkezésének napja.
 

1.5. A közgyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik:

1.5.1. Az Alapszabály megállapítása és módosítása.

1.5.2. Az Egyesület megszűnésének, egyesülésének és szétválásának elhatározása.

1.5.3. Az Egyesület elnökségének, a felügyelő bizottság tagjainak megválasztása, , díjazásának megállapítása, továbbá visszahívása.

1.5.4. Az éves munka - és a költségvetési terv, annak elemeként az éves tagsági díj elfogadása.

1.5.5. Az éves beszámoló - ezen belül az elnökségnek az egyesület vagyoni helyzetéről szóló jelentésének – elfogadása.

 1.5.6. Az olyan szerződés megkötésének jóváhagyása, amelyet az Egyesület, az elnökség tagjával, a felügyelőbizottság tagjával, vagy ezek hozzátartozójával köt.

 1.5.7.  A jelenlegi és korábbi egyesületi tagok, elnökségi tagok és felügyelőbizottsági tagok elleni kártérítési igények érvényesítéséről való döntés.

 1.5.8. A végelszámoló kijelölése.

2. Elnökség

Az Egyesület szervezeti életének irányítását két közgyűlés közötti időszakban az Egyesület tagjai közül közgyűlés által titkos, írásbeli szavazással három év határozott időtartamra megválasztott 6 fős elnökség látja el.   

Az elnökség tagjai az Egyesület vezető tisztségviselői.   Az elnökség tagjai tevékenységükért díjazásban nem részesülnek. Az Elnökségi tagsági jogviszony a megbízatás elfogadásával jön létre.

2.1.Az elnökség tagjaival szembeni követelmények:

2.1.1. Az elnökség tagja az a nagykorú személy lehet, akinek cselekvőképességét a tevékenység ellátásához szükséges körben nem korlátozták.

2.1.2. Nem lehet az elnökség tagja az, akit bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek, amíg a büntetett előélethez fűződő hátrányos következmények alól nem mentesül.

2.1.3. Nem lehet az elnökség tagja az, akit e foglalkozástól jogerősen eltiltottak. Akit valamely foglalkozástól jogerős bírói ítélettel eltiltottak, az eltiltás hatálya alatt az ítéletben megjelölt tevékenységet folytató jogi személy vezető tisztségviselője nem lehet.

2.1.4. Nem lehet az elnökség tagja az eltiltást kimondó határozatban megszabott időtartamig az, akit eltiltottak vezető tisztségviselői tevékenységtől.

2.1.5. Nem lehet az elnökség tagja az, aki, vagy akinek közvetlen hozzátartozója a Felügyelő Bizottság tagja.
 

2.2.Az elnökségi tagság megbízatás megszűnése:

Az elnökségi tag megbízatása megszűnik:

2.2.1 Határozott idejű megbízatás esetén a megbízatás időtartamának  lejártával

2.2.2.Megszüntető feltételhez kötött megbízatás esetén a feltétel bekövetkeztével;

2.2.3.Visszahívással;

2.2.4.Lemondással;

2.2.5. Az elnökségi tag halálával;

2.2.6. Az elnökségi tag cselekvőképességének a tevékenység ellátásához szükséges körben történő korlátozásával;

2.2.7. Az elnökség tagjával szembeni kizáró vagy összeférhetetlenségi ok bekövetkeztével.

2.2.8. Az Elnökség tagja megbízatásáról bármikor lemondhat. Lemondását sal. amit az elnökség ülésén kell bejelenteni és jegyzőkönyvben rögzíteni, vagy igazolható módon írásban kell közölni az elnökkel. Ha az Egyesület működőképessége ezt megkívánja, a lemondás csak annak bejelentésétől számított hatvanadik napon válik hatályossá, kivéve, ha a közgyűlés az új elnökségi tag megválasztásáról már ezt megelőzően gondoskodott. A lemondás hatályossá válásáig az elnökségi tag a halaszthatatlan döntések meghozatalában, illetve az ilyen intézkedések megtételében köteles részt venni.

2.2.9. Visszahívással. Az elnökség tagjának visszahívását az egyesült tagjainak legalább 10 %-a vagy a felügyelő bizottság indokolt írásbeli javaslatára az elnökség kezdeményezheti.

2.2.3. Határozott idő lejártával.

2.2.4. A törvényben szabályozott kizáró ok bekövetkeztével.

2 2.5. A tag halálával.

 2.2.10. Ha az elnökség tagjai közül a tagok valamelyikének elnökségi tagsága annak lejártát megelőzően megszűnik, az újonnan megválasztott tag megbízatása az eredetileg megválasztott tag megbízatási idejének hátralévő időtartamára szól.
 

2.3.Az elnökség működése

2.3.1.  Az elnökség szükség szerint, de legalább negyedévente tart ülést.

2.3.2. Az elnökséget igazolható módon írásban az elnök hívja össze. Ha az elnök akadályoztatva van, vagy megbízatása bármely okból megszűnik, az elnökséget bármely elnökségi tag összehívhatja.

2.3.3. Az elnökség határozatképes, ha az ülésen legalább négy  tag részt vesz..

2.3.4. Az elnökség minden olyan kérdésben döntési jogosultsággal rendelkezik, amely nem tartozik a közgyűlés vagy az elnök hatáskörébe.

2.3.5. Az elnökség határozatait, döntéseit nyílt szavazással, egyszerű szavazattöbbséggel hozza. Szavazategyenlőség esetén ismételt szavazást kell tartani, annak eredménytelensége esetén a kérdést le kell venni a napirendről.

2.3.6.  Az elnökség ülése a tagok részére nem  nyilvános.

2.3.7. Az elnökség üléséről jegyzőkönyvet kell készíteni és azt az elnökség tagjai írják alá. A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell az ülésen elfogadott határozatok pontos szövegét.


2.4. Az elnökség feladata és hatásköre:

2.4.1. Az Egyesület életének, tevékenységének folyamatos tervezése, szervezése és vezetése, ennek kapcsán az Alapszabály előírásainak érvényesítése, a vonatkozó törvények rendelkezéseinek alkalmazása, betartása és betartatása.

2.4.2. A közgyűlés összehívása és előkészítése . Részvétel a közgyűlésen és válaszadás az egyesülettel kapcsolatos kérdésekre.

2.4.3. Az elnökség által összehívott közgyűlés napirendjének meghatározása

2.4.4.Az egyesület éves munka- és költségvetési tervének és beszámolóinak
összeállítása és közgyűlés elé terjesztése.

2.4.5. A tagság nyilvántartása, az Egyesület iratainak megőrzése.

2.4.6. Az Egyesület határozatainak, szervezeti okiratainak és egyéb könyveinek vezetése

2.4.7. Döntés tagfelvételről. A döntés ellen jogorvoslatra nincs lehetőség.

2.4.8. Az egyesületi vagyon kezelése , a vagyon felhasználására,befektetésére vonatkozó, a közgyűlés hatáskörébe nem tartozó döntések meghozatala és végrehajtása.

2.4.9.  Az egyesületet érintő megszűnési ok fennállásának mindenkori vizsgálata és annak bekövetkezte esetén a törvényben előírt intézkedések megtétele.

2.4.10. Döntés mindazon kérdésekben, amelyet jogszabály vagy az alapszabály hatáskörébe utal.

2.4.11. A tagdíjbeszedés gyakorlati lebonyolításának meghatározása.

2.4.12 Az  Egyesület jogszabály és az  alapszabály szerint szervei megalakításának és a tisztségviselő megválasztásának előkészítése.

2.4.13. Az egyesület érdekében kiemelkedő munkát végzők erkölcsi és anyagi elismerésben részesítése.

2.4.14. Lehetőség függvényében a nehéz szociális helyzetben levő tagok segélyben részesítése.

2.4.15. Együttműködés a nyugállományúak általános és sajátos érdekeit képviselő szervekkel és szervezetekkel.

2.4.16. Kapcsolattartás a Civil Információs Centrummal.

2.4.17. Adománygyűjtés szervezése, megbízólevél kiadása.

2.4.18. Pályázati tevékenység és forrásteremtés végzése.

2.5. Elnökség tagjai és feladatai

2.5.1. A közgyűlés elnököt, alelnököt, titkárt és 3 fő elnökségi tagot választ.

2.5.2. Az egyesület elnöksége tagjainak feladatkörét az Egyesület Szervezeti és Működési Szabályzata rögzíti.

2.6 Az egyesület képviselete és ügyvezetése

2.6.1 Az egyesület törvényes képviseletét az elnök látja el.  Képviseleti joga általános és  azt önállóan gyakorolja .

2.6.2  Jogosult az egyesület irányításával kapcsolatos minden olyan döntés meghozatalára, amelyeket az Egyesület  alapszabálya  nem utal  a közgyűlés vagy az elnökség hatáskörébe.

2.6.3 Ügyvezetési tevékenységét az egyesület érdekeinek megfelelően köteles ellátni.

2.6.4  Az elnök jogköréből adódóan:

             2.6.4.1. Képviseli az  Egyesületet harmadik személyekkel szemben, valamint a bíróságok           és más hatóságok előtt.

             2.6.4.2 Szervezi az Egyesület célkitűzéseiből adódó feladatok végrehajtását és a            kapcsolatok fenntartását.

            2.6.4.3 Együttműködési és támogatói megállapodásokat, szerződéseket köt.

            2.6.4.4  Utalványozási jogkört gyakorol, az egyesület  bankszámlája  felett önálló aláírási            joggal rendelkezik

            2.6.4.5  Intézkedéseit a közgyűlés vagy az elnökség döntésének megfelelően kell            megtennie, döntés hiányában pedig az egyesület érdekeivel összhangban.

2.6.5. Az elnököt akadályoztatása esetén az alelnök, az alelnök akadályoztatása esetén a titkár  helyettesíti. Helyettesítési jogkörük nem általános azt, az Egyesület Szervezeti és Működési Szabályzata tartalmazza.

2.6.6. Az elnök akadályoztatása esetén az egyesület  bankszámlája  felett az alelnök  a gazdálkodási feladatokért felelős elnökségi taggal együttesen aláírási joggal rendelkezik.

2.5.1. Elnök:

Munkáját a közgyűlés és az elnökség határozatainak megfelelően látja el. Az Egyesületet harmadik személyekkel szemben, valamint a bíróságok és más hatóságok előtt önállóan képviseli. Szervezi az Egyesület célkitűzéseiből adódó feladatok végrehajtását és a kapcsolatok fenntartását. Utalványozási jogkört gyakorol,a bankszámla felett önálló aláírási joggal rendelkezik. Összehívja és levezeti az elnökségi üléseket. Összeállítja az elnökség beszámolóját.  Szervezi a pályázatokon való részvételt, irányítja a pályázatok kidolgozását. Együttműködési és támogatói megállapodásokat, szerződéseket köt. Intézkedéseit a közgyűlés vagy az elnökség döntésének megfelelően kell megtennie, döntés hiányában pedig az egyesület érdekeivel összhangban.

2.5.2.Alelnök

Az elnököt akadályoztatása esetén helyettesíti. Intézi a tagfelvételi ügyeket.. Előkészíti a munkaterveket, koordinálja az elnökségi tagok  feladatait. Szervezi a közgyűlések előkészítését és megtartását, a közgyűlés és az elnökség határozatainak végrehajtását. Szervezi a sajtó és propagandamunkát. Szervezi az egyesület honlapjának naprakészen tartását.  Programok, rendezvények szervezéséért felelős elnökségi taggal közösen szervezik az Egyesület több napos kirándulásait, szakmai napjait.  A bankszámla felett az elnök akadályoztatása esetén a gazdálkodási feladatokért felelős elnökségi taggal együttesen aláírási joggal rendelkezik.

2.5.3. Titkár

Munkáját az elnök utasításainak megfelelően, tevékenységének elősegítése érdekében végzi és biztosítja az Elnökség adminisztratív feladatainak folyamatos végrehajtását.  Előkészíti az elnökségi ülések napirendi anyagait, vezeti az  ülések jegyzőkönyveit és őrzi a határozatokat tartalmazó jegyzőkönyveket. Kezeli az Egyesület dokumentációját, vezeti az Egyesület tagnyilvántartását és irattározást végez.. Tájékoztatja a tagságot a határozatokról, az aktuális feladatokról, egyéb információkról. Figyelemmel kíséri a határidős jelentések elkészítését,  iktatja  a beérkező leveleket és aláírásra előkészíti a válaszokat.    

2.5.4.  Gazdálkodási  feladatokért felelős elnökségi tag.

Szervezi és elvégzi az Egyesület gazdálkodását, pénzügyi tevékenységét. Kezeli az Egyesület pénzeszközeit. Intézi az NAV, a KSH és más szervek irányába történő adatszolgáltatási, elszámolási ügyeket. Elkészíti az éves  beszámolót az Egyesület vagyoni helyzetéről, valamint elkészíti  az éves pénzügyi terv tervezetét. Végzi az Egyesület  könyvelési tevékenységét és kezeli a házipénztárt. Kezeli a bevételi és kiadási bizonylatokat. Irányítja és ellenőrzi a tagdíjak határidőre történő befizetését. A bankszámla felett az elnök akadályoztatása esetén az alelnökkel együttesen aláírási joggal rendelkezik.

2.5.5. Hagyományápolásért, szociális és kegyeleti ügyekért felelős elnökségi tag

Vezeti az emlékhelyek nyilvántartását, tartja a kapcsolatot azok gondozóival. Nyilvántartja a Légierő haderőnem alakulatai ünnepeit. Figyelemmel kíséri az Egyesület vagy tagjai életét és tevékenységét meghatározó külső és belső intézkedések megvalósulását. Érdeksérelem veszélye, vagy bekövetkezése esetén az elnökség döntésének megfelelően érdekképviseleti tevékenységet lát el. Segítséget nyújt az Egyesület elhunyt tagjai végső búcsúztatásának megszervezéséhez. Szervezi az Egyesület elhunyt tagjai sírjának látogatását, szükség szerint gondozását.

2.5.6. Programok, rendezvények szervezéséért felelős elnökségi tag

Elkészíti az éves program és rendezvények tervezetét. Szervezi a rendezvények megtartását, biztosítja azok tárgyi és személyi feltételeit. Gondoskodik a tervezett előadók meghívásáról. Vezeti az Egyesület  Története könyvet.
3. Felügyelőbizottság

3.1.  Általános meghatározások 

3.1.1. A felügyelőbizottság az Egyesület mindenoldalú tevékenységének ellenőrzésére hivatott szerv. A közgyűlés az elnökség megválasztásával egy időben – azonos időtartamra – az Egyesület tagjai közül nyílt szavazással 3 fős felügyelőbizottságot választ. A felügyelőbizottsági tagsági jogviszony a megbízatás elfogadásával jön létre. A bizottság saját tagjai közül választ elnököt.

3.1.2.A felügyelőbizottság feladata  az Elnökség Egyesület mindenoldalú tevékenységének az Egyesület érdekeinek megóvása céljából történő ellenőrzése izze. ésére, a  hivatott szerv. A Felügyelő Bizottság működéséért kizárólag a közgyűlésnek felelős.

3.1.3.A felügyelőbizottsági tagok az ellenőrzési kötelezettségük elmulasztásával vagy nem megfelelő teljesítésével az egyesületnek okozott károkért a szerződésszegéssel okozott kárért való felelősség szabályai szerint felelnek.

3.1.4.A felügyelőbizottság tagjai a felügyelőbizottság munkájában személyesen kötelesek részt venni. A felügyelőbizottság tagjai az elnökség ügyvezetésétől függetlenek, tevékenységük során nem utasíthatók.

 3.1.5.A felügyelőbizottság az egyesület irataiba, számviteli nyilvántartásaiba, könyveibe betekinthet, az elnökség tagjaitól felvilágosítást kérhet, az egyesület számláját, pénztárát, valamint szerződéseit megvizsgálhatja, szakértővel megvizsgáltathatja.

3.2.A bizottsági tagság megszűnése

3.2.1. A felügyelőbizottsági tagság megszűnésének esetei megegyeznek a 2.2.  pontban az elnökségi tagokénál leírtakkal.

3.2.2. Lemondást sal. amit a bizottság ülésén kell bejelenteni és jegyzőkönyvben rögzíteni, vagy igazolható módon írásban kell közölni az elnökséggel. Ha az Egyesület működőképessége ezt megkívánja, a lemondás csak annak bejelentésétől számított hatvanadik napon válik hatályossá, kivéve, ha a közgyűlés az új bizottsági tag megválasztásáról már ezt megelőzően gondoskodott. A lemondás hatályossá válásáig az bizottsági tag a felügyelő bizottság tevékenységében köteles részt venni.

3.2.3. A bizottság tagjának visszahívását az egyesült tagjainak legalább 10 %-ának indokolt írásbeli javaslatára az elnökség kezdeményezheti

3.3   A felügyelőbizottság tagjaival szembeni követelmények:

3.3.1. A felügyelőbizottság tagja az a nagykorú személy lehet, akinek cselekvőképességét a tevékenysége ellátásához szükséges körben nem korlátozták.

3.3.2. Nem lehet a felügyelőbizottság tagja, akivel szemben az elnökség tagjaira vonatkozó kizáró ok áll fenn.

3.3.3. Nem lehet a felügyelőbizottság tagja, aki, vagy akinek a hozzátartozója az elnökség tagja


3.4. A felügyelőbizottság tevékenysége :

3.4.1.  Felügyelőbizottság köteles a közgyűlés elé kerülő előterjesztéseket előzetesen megvizsgálni, és ezekkel kapcsolatos álláspontját az elnökséggel ismertetni, szükség esetén a közgyűlés elé tárni. Működéséért kizárólag a közgyűlésnek felelős.

3.4.2.  A felügyelőbizottság kidolgozza a naptári évre vonatkozóan az elnökséggel egyeztetett Ellenőrzési Tervét. Ügyrendjét - az Elnökség véleményét meghallgatva -, valamint munkamódszerét és programját maga határozza meg.

3.4.3. A felügyelőbizottság rendszeresen köteles ellenőrizni az Egyesület gazdálkodását, pénzügyi helyzetét, az Egyesület alapszabály szerinti működését, valamint az alapszabályban foglaltak betartását, az alapszabály és az egyesületi határozatok végrehajtását, betartását . Ennek alapján a feladata az egyesület pénz és egyéb dologi vagyona kezelésének, felhasználásának és elszámolásának ellenőrzése, évente legalább egy alkalommal.

3.4.4. Az ellenőrzés során a bizottság legalább két tagjának jelen kell lenni. Az ellenőrzések eredményének megállapításait írásban kell rögzíteni, melyről tájékoztatni kell az elnökséget, a közgyűlésen pedig be kell beszámolni.

3.4.5. Üléseit a felügyelőbizottság elnöke hívja össze a programjában meghatározottak szerint. Az ülés akkor határozatképes, ha a felügyelőbizottság legalább két tagja jelen van. Határozathozatal egyszerű szótöbbséggel és nyílt szavazással történik. A határozatokat az ülést követően írásban az elnökség tudomására kell hozni.

3.4.6.  A bizottság elnöke vagy az általa megbízott bizottsági tag részt vesz az elnökségi üléseken.

VII.

Az Egyesület gazdálkodása

1. Általános meghatározások

1.1. Az Egyesület önálló pénzügyi elszámolási rendben dolgozik, egyszeres könyvvitelt vezet; a hatályos törvények és kormányrendeletek rendelkezései szerint gazdálkodhat, a gazdálkodása során elért eredményét nem oszthatja fel, azt az Alapszabályban meghatározott tevékenységére kell fordítania. Az Egyesület befektetési tevékenységet nem folytat.

1.2. Az egyesület az alapító okiratában meghatározott célja megvalósítása gazdasági feltételeinek biztosítása érdekében gazdasági vállalkozási tevékenységet is végezhet, amennyiben ez az alapcél szerinti tevékenységét nem veszélyezteti.

1.3.Az egyesület csak olyan módon vehet fel hitelt és vállalhat kötelezettséget  amely nem veszélyezteti az alapcél szerinti tevékenységének ellátását és működésének fenntartását.

1.4. Az Egyesület a tartozásaiért saját vagyonával felel. A tagok – a tagdíj megfizetésén túl – az Egyesület tartozásaiért saját vagyonukkal nem felelnek.

1.5. Az egyesület elnökségének feladata az egyesület működőképességének fenntartása.

2. Az anyagi és pénzügyi feltételek forrása:
2.1. A tagság által fizetett tagdíj.

2.2. A pártoló tagok által felajánlott vagyoni hozzájárulás.

2.3. A Honvédelmi Minisztérium, illetve az alárendeltségébe tartozó szervezetek által nyújtott támogatások.

2.4. Pályázatokon elnyert támogatások.

2.5. Adományok.

2.6. Az SZJA 1 %-ából befolyó költségvetési támogatás.

3. Az egyesület könyvvezetési és beszámolási rendje

3.1.Az egyesület a számviteli nyilvántartását úgy köteles vezetni. hogy azok alapján az alapcél szerinti tevékenységének és a gazdasági8- vállalkozási tevékenységének bevételei, költségei, ráfordításai és eredménye egymástól elkülönítve megállapíthatóak legyenek.

3.2 Az egyesület a működéséről, vagyoni pénzügyi és jövedelmi helyzetéről az üzleti év könyveinek lezárását követően, az üzleti év utolsó napjával a jogszabályban meghatározottak szerint köteles beszámolót készíteni.  Az üzleti év azonos a naptári évvel. A mérleg fordulónapja december 31.

VIII.

Az Egyesület megszűnése

Egyesület más jogi személlyé nem alakulhat át, csak egyesülettel egyesülhet és csak egyesületekre válhat szét.

1.Az Egyesület jogutód nélkül megszűnik, ha:

1.1.Ha a tagok kimondják a megszűnését

1.2.Az arra jogosult szerv megszünteti

1.3. Az Egyesület megvalósította célját vagy az egyesület céljának megvalósítása lehetetlenné vált, és új célt nem határoztak meg

1.4.Az Egyesület tagjainak száma hat hónapon keresztül nem éri el a tíz főt.

IX.

Záró rendelkezések

  Az Alapszabályban  nem szabályozott, vagy  nem részletezett kérdések tekintetében a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013 évi V. törvény, továbbá az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV., illetve a civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról  az ezzel összefüggő eljárási szabályokról szóló 2011. évi CLXXXI. törvényekben, továbbá a civil szervezetek gazdálkodása, az adománygyűjtés és a közhasznúság egyes kérdéseiről szóló 350/2011. (XII. 30.) Kormányrendeletben foglaltak az irányadók.

- . - . -

Az Alapszabály módosításait a Tiszta Égbolt Bajtársi Egyesület 2018. február 22-én megtartott közgyűlése 97 igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül fogadta el.

 

Az Egyesület elnökeként úgy nyilatkozom, hogy az Egyesület jelen Alapszabálya a vonatkozó  törvényi előírásoknak megfelelően teljes körűen módosításra került, azoknak megfelel.

Budapest, 2018. február 22 -n                                                                                                    

                                                                                                   Tóth Sándor Gábor
                                                                                                           elnök

Készült: 2 példányban
Egy példány: 13 lap
Kapják: 1. sz. példány: Fővárosi Törvényszék
             2. sz. példány: Irattár