Tagszervezetek

Honvéd Bajtársi Klub

2017
Március
04
11:38
45 éves Jubileumi ünnepség

Tisztelt Vendégeink, Bajtársak!

Szeretném önöknek röviden a teljesség igénye nélkül bemutatni a klub 45 éves történetét eredményeit és Pápához mint katonavároshoz való kötődését!

Pápa város „újkori katonatörténete” az 1867.évi kiegyezés utáni időkben kezdődött.   1868 óta állandóan állomásozik regurális haderő, előbb a 72. gyalogzászlóalj majd a 73. gyalogzászlóalj is városunkban. 1884.-ben döntés született egy cseréről melynek következtében a 7. Honvéd Huszár Ezredet Veszprémből Pápára helyezték át helyet cserélve a két gyalogezreddel. Ezután az I. világháborúban megsemmisült huszárezred helyére az ejtőernyős keret tagjai érkeztek az 1936.-ban megépülő repülőtérre és 1938.-tól a II. világháború végéig mint a „vitéz Bertalan Árpád Ejtőernyős Ezred  szolgáltak a repülőtéren. A háború befejezése után  egy Szovjet repülőezred állomásozott itt, majd 1961.-től 2000.-ig. a 47. Pápa Harcászati Repülő Ezred. A katonák pedig 2001.-től köszönhetően Pápa Bázisrepülőtér megalakulásának a város mindennapjainak jelenleg is meghatározó személyei. E nagy múltú helyőrségben már a 19. században Kaszinókba tömörültek a katonai szervezetek tagjai ahol a kulturált körülmények között szórakozva éltek társadalmi életet.

A Klub 1972. február 25.-én alakult meg az akkori Helyőrségi Művelődési Otthon hivatalos helyiségében 25 fővel. A Klub azóta is folyamatosan működik. 1989. december 21.-én a Veszprém Megyei Bíróság. PK.70.456/1989/2.sz. számú végzésével a 450. sorszámon nyilvántartásba vette. Az első 10 évben, az 1970 júliusában megjelent a Honvédelmi miniszter 20/1970. számú parancsa, illetve ezt követően az 1970. 08. 06-án a Honvédelmi Minisztérium Politikai Főcsoportfőnök által kiadott „Alapszabályzat a fegyveres erők és testületek nyugdíjasklubjaira vonatkozóan” alapján a vezetőség kialakította a nyugdíjas klubok irányításával, felügyeletével, vezetésével és anyagi ellátásával kapcsolatos feladatokat.

A következő 1982. től - 1989. ig tartó  időszakban kialakult a hadkiegészítő parancsnoksággal a szoros együttműködés a szociális gondoskodás területén, megkezdődött a társfegyveres klubokkal a kapcsolat felvétel akár más helyőrségekével is. Csatlakoztunk a közben létrejövő a honvédségi nyugdíjas klubok fölött ernyőszervezetként működő HM szervezetekhez. Kirándulások, csapatlátogatások egyre szaporodtak és a várossal való kapcsolat is szorossá vált. A repülőezredtől egyre több ember került nyugállományba így a folyamatosan bővülő tagságon keresztül folyamatos és jó kapcsolat alakult ki az alakulat vezetői és személyi állományával. Ezen időszakban 1983.- tól került bevezetésre a tagdíj fizetés is a klubnál.

A rendszerváltozás időszakát szerencsésen túlélte a klub és 1990.-től - 2000.-ig a repülő ezred megszűnéséig is sikeres időszakot tudhat magáénak. 1991.-től tagja vagyunk a Nyugdíjasok és Idősek „Életet az Éveknek” Országos Szövetségének. Az új „civil” ernyőszervezetnek köszönhetően tovább bővült a kirándulások, rendezvények lehetősége.  1993.-ban a repülőezreddel karöltve nyugdíjas találkozót tartottunk. Közben HM szinten megalakult a Honvédelmi Idősügyi Tanács mely működése tovább erősítette a klubok érdekképviseletét a Honvédségen belül.

Mivel az alakulat megszűnése után 2001.-ben megalakult Pápa Bázisrepülőtér klubunk nem maradt támogató katonai szervezet nélkül. A repülőtér új vezetése folytatva a hagyományokat jó és szoros kapcsolatot alakított ki a klub vezetőségével és tagjaival. Már csak azért is mert a repülőezredtől a nyugállományba vonulás „tömeges” volt. 2004. decemberében a repülőtéren megalakult klubunk hivatásos szekciója mely 2010.-ig eredményesen működött. A 2005 évi közgyűlésen elfogadtuk az addigi „Fegyveres Testületek Nyugállományú Klubja” elnevezés helyett a Honvéd Bajtársi Klub Pápa nevet. 2006.-ban a Veszprém Megyei közgyűlés csapatzászlót adományozott klubunknak, kifejezve az eredményes működésünk elismerését. 2012.-ben  tagság összetételének változása és közben változó szabályoknak megfelelően Alapszabály módosítást hajtottunk végre. Ez évben nagyszabású ünnepi állománygyűlés keretében ünnepeltük a 40 éves évfordulónkat. Ez alkalomra került kiadásra a „Klubtörténet” című könyv azóta elhunyt Homor György nyugállományú ezredes bajtársunk tollából a Jókai Mór Városi Könyvtár gondozásában. Ez a könyv bár kissé tárgyilagosan de bemutatja az addig eltelt 40 évet. Eközben kérdésessé vált a székhelyünk megléte mivel a Honvédelmi Minisztérium elidegenítette a helyőrségi klubokat. Hosszas tárgyalások után az önkormányzat számunkra kedvező feltételekkel átvette és továbbra is biztosítja a lehetőséget az eredményes és sikeres klubélet megvalósításához. 2016.-ban szintén a törvényi változásoknak megfelelően Alapszabály módosítást hajtottunk végre az új Polgári Törvénykönyvnek és a Civiltörvénynek megfelelően és egyben hozzá igazítva e fontos okmányt a HM és a ”Civil” ernyőszerveztek alapszabályához.

A fent említett időszakok alatt rendszeres programjaink a zenés-táncos, műsoros rendezvények, főzőversenyek, kirándulások, kerek évfordulósok köszöntése éves rendezvény terv alapján kerültek végrehajtásra. Az egyesület csapatai rendszeresen vesznek részt sport és egészség megőrző versenyeken. A klub képviselteti magát és koszorút helyez el az önkormányzat, illetve más civil szervezetek által rendezett városi társadalmi ünnepeken a hős katonák emlékműveinél. „Vidám Nagyik Dalkörünk” rendszeresen lép fel a klub rendezvényein és jelentős sikereket aratnak a városi, illetve a környező települések rendezvényein. Rendelkezünk fiú és lány tekecsapattal. Hosszú évek óta kiváló eredményeket érünk el helyi, megyei és országos szinten rendezett bajnokságokon. Tart ez a máig is annak ellenére, hogy helyben megszűnt a csapat felkészülési lehetősége. Klubunkban működik kártyaszakkör.  Évente rendszeresen sor kerül a házi és megyei kártya verseny megrendezésére.

Az utóbbi 5 évből kiragadva 1-1eseményt vetítettképes bemutatót is láthatnak majd az életünkről melyet Gyurom János nyugállományú zászlós fotóművész klubtagunk készített.

A klub rendelkezik egyedi azonosító jellel (logó) mely  kifejezi  a szervezetünk által vallott legfőbb elveket. A logó középső szalagján olvasható a „Honvéd Bajtársi Klub” neve. A jel felső részét a néhai „Magyar Királyi Honvéd Légierő” sapka jelvénye díszíti, mely  ma is rendszeresített viselet a repülő alakulatok tányérsapkáján. Hovatartozásunkat mint évszázados helyőrséghez, Pápa városához való  kötődésünket fejezi ki a város nevének feltüntetése és a jel alsórészén található Pápa város  hivatalos címere. A jel együttesen jeleníti meg a magyar katonai repüléshez, a Magyar Honvédséghez és a helyőrséghez való kötődésünket.   Ez a jelkép az egységet, az összetartozást, és a bajtársiasságot  fejezik ki számunkra.

Tisztelt ünneplő Közösség!

A Honvéd Bajtársi Klub működésének alapszabályunk szerint meghatározott céljai:

  1. Támogatja a hazafiság eszményére épülő honvédelem ügyét, biztosítani kívánja tagjai számára a Magyar Honvédséghez és a rendvédelmi szervekhez való érzelmi kötődést.
  2. Részt vesz a tagság, illetve az ifjúság hazafias honvédelmi nevelésében, ismereteik bővítésében és hasznosításában.
  3. Részt kíván venni a katonai hagyományok ápolásában, ezen belül a helyi történetek kutatásában, azok feldolgozásában, megörökítésében az utódok számára.
  4. Kirándulások, előadások, kulturális- és sportrendezvények szervezésével biztosítani kívánja a szervezeti, közösségi életet, a társadalmilag és egyénileg egyaránt hasznos elfoglaltságot.
  5. Az időskorú, beteg, egyedülálló tagjai látogatásával enyhíteni azok gondjait, végezi a tagság érdekeinek képviseletét.
  6. Elhunyt tagjai esetében részt vesz a kegyeleti munkában, a végtisztesség szervezésében, a visszamaradó családtagok segítésében.

Ezen célok megvalósítása érdekében, tevékenységünk során, kiemelt szerepet tulajdonítunk a helyi katonai hagyományok ápolásának, a Magyar Honvédséghez tartozás érzet erősítésének, felvállaljuk a bajtársiasság, az együvé tartozás tudatának erősítését, a fiatalok honvédelmi nevelését.

Figyelemmel kísérjük a katonanyugdíjasok és szolgálati járadékosok életkörülményeinek alakulását, felderítjük a hátrányos helyzetű és alacsony nyugellátású tagjainkat és javaslatokat terjerjesztünk elő a problémák enyhítésére, egyszeri segélyezésére, a 3.számú Toborzó és Érdekvédelmi Központ felé.

Tesszük ezt nem csak a klubtagság körében hanem a pápa körzetébe tartozó 500 és még egynéhány a gondozási körbe tartozó személlyel.  Rendszeresen tartunk kulturális rendezvényeket a klubon belül aranyminősítéssel rendelkező dalkört működtetünk, és ez a kis csapat rendszeres szereplője a klub, a város és a városi intézmények rendezvényeinek.

            Kiemelt figyelmet fordítunk az idős és beteg klubtagok látogatására, problémáik elnökséghez való eljuttatására.

Részt veszünk az elhunyt klubtagok kegyeleti szertartásán, ápoljuk emléküket, kapcsolatot tartunk az elhunytak özvegyeivel.

A klub munkájával hozzájárulunk a Veszprémi 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ személyi állományának, a Pápa és vonzáskörzetében élő nyugállományú katonák és özvegyek életkörülményeinek megismeréséhez, a katonasírok és honvéd hagyományok ápolásához, a honvédelmi eszme, katonai hivatás népszerűsítéséhez, Pápa városában a Honvédség pozitív megítéléshez.

A klub tagsága  az elhalálozások és az új csatlakozások függvényében 110 és 130 fő között mozgott az elmúlt 5 évben. Most ennek a létszámnak a függvényében lássuk az elmúlt 5 év munkavégzésének eredményességét:

Honvédelmi Miniszteri kitüntetés                                                                     4 fő

Honvéd Vezérkarfőnöki emlékplakett                                                               1 fő

MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnok

emlékplakett                                                                                                   1 fő

HOKOSZ  elismerés, tárgyjutalom                                                                     3 fő

3.sz. Toborzó és Érdekvédelmi Központ Parancsnok emlékplakett                        2 fő

3.sz. Toborzó és Érdekvédelmi Központ Parancsnok

Oklevél + tárgyjutalom                                                                                       23 fő

Honvéd Bajtársi Klub oklevél elismerés                                                                37 fő

 

És végül had dicsekedjek egy ez évi 2017.-es eredménnyel. Pápa városában 2017-ben Kossuth Lajos születésének 215., Pápa város díszpolgárává választásának 130., a pápai Kossuth utca elnevezésének 125. évfordulója lesz.

Az évfordulók alkalmából az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet Pápa város polgármesterének Dr. Áldozó Tamás fővédnökségével és Kanozsainé Pék Mária Pápa város címzetes főjegyzőjének védnökségével emlékévet kezdett 2016 őszén. Ez évben került alapításra az Éberhardt Károly emlékplakett. Az egykori vaszari segédtanítóról, Kossuth Lajos  barátjáról, a híres-neves katonaemberről elnevezett kis emléktárgy.

 A második alkalommal átadott emlékplakettet a Honvéd Bajtársi Klub kapta meg.

Az indoklásban a következőket olvashatjuk:  Az elmúlt időszakban számtalan ’48/49-es emléket ápoló rendezvény tevékeny támogatásáért és a részvételért. Több, mint egy évtizedes rendszeres közreműködésért az ihászi csata emlékművénél történő főhajtásoknál. A vetélkedők, megemlékezések megtartásának szervezésért. A 2008 as évben Petőfi-vetélkedő, és most 2017.-ben a középiskolások részére kiírt  városi Kossuth Emlékprojektes vetélkedő előkészítésében való tevékeny részvételért.

A klub tagsága sokrétű, sokan aktívan tevékenykednek más városi civilszervezet élén vagy vezetőségében. Szabó Gyuláné tagtársunk a városi Nők Klubja vezetője, Ruzsás Sándorné énekar vezető tagtársunk a Borsosgyőri nyugdíjasklub kultúrfelelőse, Csősz Attila nyugállományú százados bajtársunk a Honvéd Ezüstnyíl Sportegyesület alelnöke, Bitai Sándor nyugállományú százados bajtársunk a Veszprém Megyei Polgárőrség alelnöke, László Tibor nyugállományú őrnagy bajtársunk pedig a városi Kertbarát kör elnöke.

Végezetül pedig engedjék meg, hogy beszélhessek arról hogy mit gondolok a fent említett sikeres működés és a jövőnk szempontjából nagyon fontos jó kapcsolataink ápolásáról:

Örömmel jelenthetem, hogy a város vezetéssel folyamatosan épül a kapcsolatunk. Köszönetet mondok Dr. Áldozó Tamás polgármester úrnak, Unger Tamás alpolgármester úrnak, Bocskay László önkormányzati képviselő úrnak támogatásukért, segítségükért. Rendezvényeinken való részvételükkel jelzik, hogy egyesületünk szerepe fontos a város életében és számítanak ránk. A vezetőség és a tagság akaratát kifejezve mondhatom a jövőben is kívánunk és igyekszünk a város életében aktívan résztvenni.

A Bázisrepülőtér parancsnokával és személyi állományával meglévő jó kapcsolatunkat sikerült tovább erősíteni, Gangler László ezredes úrral és Negyedi János alezredes úrral mind személyesen mind pedig a civilszervezetünk elnökeként jó kapcsolatot tartunk fent. A katonai szervezet rendezvényeire rendszeres meghívást kapok barátként, bajtársként fogadnak. Természetesen ez fordítva is működik, hiszen mi is mindig hívjuk őket! Különösen jó a kapcsolatunk a kegyeleti tevékenységet szervező és rendező személyi állománnyal, akik nagy odafigyeléssel szervezik és hangolják össze a szertartásokat.

Napi kapcsolatot tartunk fenn a 3.számú Toborzó és Érdekvédelmi Központ Veszprém parancsnokával Soós Gyula őrnagy úrral és munkatársaival. Kölcsönösen segítjük egymás munkáját. Negyedévente megtartjuk klubgyűlés keretében az érdekvédelmi fogadónapot melyen minden hozzájuk forduló honvédséghez kötődő bajtársunk egészségügyi, üdülési, szociális és kegyeleti problémáján próbálnak segíteni. A klubon keresztül köszöntik a születésnaposokat. A parancsnok úr rendszeresen részt vesz a rendezvényeinken. Bármiféle problémával fordultam hozzá, parancsnokként mindent elkövetett, hogy a feladatot megtudjuk oldani. A 2017 évi beszámoló klubgyűlésen kérte tagfelvételét sorainkba melyet a klub egyhangúlag nagy örömmel elfogadott!

Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetsége (HOKOSZ) Csatlakozásunk óta folyamatos kapcsolatot tartunk fent a szövetséggel, résztveszünk a rendezvényeiken, pályázataikon. A szövetségi tagdíjat rendszeresen időben megfizetjük. A vezetőséggel való jó személyes kapcsolatok kiépítése  az új vezetőség érdeme. Ennek eredményeként az Idősek napi rendezvényen köszönthettük, és vendégül láthattuk a HOKOSZ ügyvezető elnökét Nagy Gyula nyugállományú ezredes urat és Szabó Béla nyugállományú mérnök alezredes urat az ügyvezető titkárt. Ők most is velünk ünnepelnek.

Testvér klubjaink közül ma már csak a Tapolca és Környéke Honvéd Bajtársi Egyesülettel van rendszeres (évenkénti találkozós) kapcsolatunk. Tavaly júniusban fogadtuk őket, színes és sokrétű programot állítottunk nekik össze, amelynek nagyon örültek, és nagyon élvezték azt! Sajnos a Tatai Honvéd Bajtársi Klubbal továbbra is csak  „tudunk egymásról” telefonos kapcsolatunk van …..hozzáteszem nem a két klub kapcsolata romlott meg……de a tagságunk  több alkalommal is találkozott egymással nem hivatalosan Pápai vagy  Tatai városi rendezvényeken. Reméljem ezt a kapcsolatot az idei évben a régi kerékvágásba, tudjuk terelni.

„Életet az Éveknek” Országos Szövetség Veszprém megyei szervezetének tagjai vagyunk.  Folyamatos jó kapcsolatot ápolunk a vezetőséggel, az elnök úrral és a megyei tagszervezetekkel. Rendszeresen szervezzük a kártya és teke sportvetélkedőket a szervezetnek.

Köszönetemet fejezem ki a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ igazgatónőjének Szabadkai Verita asszonynak. Az igazgató asszony minden évben megköti velünk az írásos együttműködési szerződést és biztosítja kedvező és kulturált feltételeit a klubélet gyakorlásának.

Továbbra is nagyon jó a kapcsolatunk a városi Nyugdíjas Egyesülettel. Baán Éva elnök asszonnyal,  a vezetőséggel személyes jó kapcsolatot ápol vezetőségünk. Egymás rendezvényeit látogatjuk. Nagyon sok klubtagunk szintén tagja városi egyesületnek is.

Városunk Egyesített Szociális Intézményeinek vezetője  Szalainé Tihanyi Andrea intézményvezető asszony mindig delegálja az általunk meghívott szépkorúakat rendezvényeinkre. A Vidám Nagyik Dalkör rendszeres és népszerű szereplője az intézmény rendezvényeinek. Megállapíthatom, hogy a kölcsönös tiszteleten és emberszereteten működő kapcsolatunk kiváló.

Ezek a kapcsolatok fontos részei mindennapi életünknek.

Tisztelt Hallgatóság!

Remélem sikerült felölelnem az elmúlt 45 évet. Köszönöm, hogy meghallgattak!

2017
Február
05
15:09
Ünnepség
Díj átadás

Éberhardt Károly emlékplakett átadó - Pápa

Pápa városában 2017-ben Kossuth Lajos születésének 215., Pápa város díszpolgárává választásának 130., a pápai Kossuth utca elnevezésének 125. évfordulója lesz.

Az évfordulók alkalmából az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet Pápa város polgármesterének Dr. Áldozó Tamás fővédnökségével és Kanozsainé Pék Mária Pápa város címzetes főjegyzőjének védnökségével emlékévet kezdett 2016 őszén.

Ez évben került alapításra az Éberhardt Károly emlékplakett. A 110 éve elhunyt egykori vaszari segédtanítóról, Kossuth Lajos  barátjáról, a Pápa melletti Gecse temetőkertjében nyugvó híres-neves katonaemberről elnevezett kis emléktárgy arra hivatott, hogy az Emlékprojekt programfolyama (2016/17) során ráirányítsa a figyelmet e Pápa környéki neves személyiségre - a manapság kevésbé emlegetett, méltatlanul elfeledett katonaemberre. Emlékén keresztül fölhívja a figyelmet az emlékplakett adományozottjaira, akik valamilyen módon eddigi tevékenységükkel bizonyítottak a kossuthi és az 1848-49-es, helyi katonai hagyományőrzés területén, vagy valamiképpen segítették azt.

A második alkalommal átadott emlékplakettet a pápai Honvéd Bajtársi Klub kapta meg. Az elmúlt időszakban számtalan ’48/49-es emléket ápoló rendezvényen tevékenyen vettek részt, illetve támogatták azokat.  Több mint egy évtizede rendszeres közreműködői az ihászi csata emlékművénél történő főhajtásoknak, segítik vetélkedők, megemlékezések szervezését is. A 2008 as évben Petőfi-vetélkedő, és most 2017.-ben az általános iskolások részére kiírt városi Kossuth Emlékprojektes vetélkedő előkészítésében is tevékeny résztvettek.

A díjat a Pápai Városbarát Egylet rendezvényén Kanozsainé Dr. Pék Mária Pápa város címzetes főjegyzője az Emlékprojekt védnöke adta át Farkasdi Lajos nyá. őrnagy klubelnöknek.

Horváth Ferenc nyá. százados klubtitkár