Tagszervezetek

Fegyveres Erők és Testületek Nyugállományú Klubja

Sopron-Bánfalvi temető látogatás.

Klubunk a Fegyveres Erők és Testületek Nyugállományú Klubja Győr,- kapcsolódva az I. Világháború centenáriumához- meglátogatta a Sopron- Bánfalvi Hadi Temetőt.

Temető látogatásaink immár évenként ismétlődő programot jelentenek A Pákozdi Emlékpark, Osstfyasszonyfa és Csót  után most Sopron - Bánfalván voltunk.

A temetőben több háború, több nemzet halottai nyugosszák álmukat. A régi fa, majd a későbbi kőfejfák látvány mindegyikünkben különböző gondolatokat ébresztett, de a levonható végső következtetés egységes: a háborúk értelmetlensége.

Szakadó esőben klubunk férfi tagjai tiszteletünket koszorú elhelyezésével fejezték ki.

Sajnos mécses vagy gyertya gyújtására esélyünk sem volt.

.

 

Szőke Istvánné klubtitkár

Négy forró nap

 

Az idei nyáron nem volt ritkaság a szaharai hőség, klubunk a Fegyveres Erők és Testületek Nyugállományú Klubja egy ilyen reggelen vágott neki a Dunakanyar felfedezésének.

Első megállónk Zsámbék, ahol a premontrei rend épületében működő 12 évfolyamos iskolát és kápolnát, a török kutat, a gótikus bazilika romjait és a barokk templomot láthattuk.

Rövid piliscsabai pihenő után délre már Szentendrén voltunk. Itt-mint minden állomáshelyen-már vártak ránk. Elszállásolás és ebéd után szabadprogramként városnézésre indultunk. Ez egy csodálatos hely: a Kovács Margit Múzeumtól a szerb kiállítóteremig, a "kalmár" Kereszttől a  Flórián kápolnáig rengeteg a látnivaló

A mesés Duna part is tartogat néhány érdekességet.

Másnap Vác volt a program, ahol a helyi klub vezetője és segítője kalauzolt végig. A "Kőszentes híd"-on átjutva a Madách Imre Művelődési Központban kaptunk rövid helytörténeti tájékoztatást. Innen kiindulva jártuk be kisérőinkkel a város neves helyeit:a Fehérek templomától a Kőkapuig. Ebéd után a Nógrádi Margit forrásnál frissült fel csapatunk.

A harmadik nap a Szentendrei Skanzenben talált bennünket. Rövid kisvonatozás után bebarangoltuk a terület jókora részét- kiemelve a Kisalföld gyűjteményt. Meglepett,hogy bár hétköznap volt, több helyen is gyermekfoglalkozásokat készítettek elő a mesterek.

Hőségben, a szentendrei ebéd után irány Visegrád! A Fellegvár bejárása és kiállításai megtekintése után elfáradva, de sok új ismerettel mentünk haza.

A negyedik nap az Esztergomi Bazilika  és környéke bejárása. A maga nemében egyedülálló Főszékesegyház belső tere,a remekművek sokasága már maga is egy csoda. Érdekességképen:a kupolakilátóba 413 lépcsőn lehet felmenni s volt köztünk, aki ebbe is belevágott!

Ebéd után átmentünk Párkányba. Az átvezető híd magában is felejthetetlen. A párkányi főutca emberei magyarul beszéltek.

Innen már hazafelé vitt utunk. A négy nap, amit a Dunakanyarban töltöttünk, emlékezetes marad. Köszönet érte a szervezőknek, idegenvezetőknek,sofőrünknek és utastársainknak,akik ezt az időt velünk töltötték.

 

A tudósítást Szabó Gáborné irta, a fényképeket Krivanek Tibor készítette.